Nogle whistleblowere lyver

Hvis der kommer noget frem om vores redaktion i de kommede dage, skal I ikke tro på det

Foto: Kristina Flour
Foto: Kristina Flour

Vi lever i en tid, hvor folk i stigende grad tør tale ud, når de oplever at noget er helt, helt galt. Når deres arbejdsplads gør dybt uetiske ting, eller har en problematisk arbejdskultur. Når hensynet til profit, omdømme eller den stærke leders personlige profil trumfer de menneskelige hensyn.

Så tør disse enkelte individer tage til mæle og afsløre de store organisationers rådne kerne. Edward Snowden afslørede NSA. Frances Haugen afslørede Facebook. De er whistleblowere; de sætter deres egen karriere, komfort og sikkerhed på spil, fordi de værdsætter sandheden og moralen højere; og de sørger for at verden er et bedre sted, ved at afsløre de sleske handlinger, det aldrig var meningen skulle se dagens lys. De er helte.

Men nogle gange er der også whistleblowere, der er upålidelige og lyver. Det er bare noget, de har fundet på. Der er faktisk ikke sket noget moralsk anfægteligt eller en lille smule ulovligt. Deres påstande holder slet ikke vand, og deres “beviser” er fri fantasi. Sådan er det bare nogle gange.

At holde julefrokost er en stolt tradition, der betyder meget for os danskere. Det er en del af danskheden, som vi må værne om. Det kan godt være, at myndighederne i år har anbefalet at vi springer den over, fordi en forvokset forkølelse ved navn “omikron” tøffer rundt i verden og foresager død og lidelse. Men vi er da nødt til at kunne holde vores julefrokost. Hvis ikke, er vi så overhovedet stadig danskere?

Her på magasinets redaktion holder vi den danske fane højt, og har derfor holdt en god, traditionel julefrokost. Hjerternes fest. Liv og glade dage. Vi kan ikke lade omikronerne ødelægge vores livsglæde.

Og til en julefrokost hører en vis grad af løsluppenhed og vildskab. Snapsen flyder, og de normale grænser er lidt mere utydelige. Sådan er det bare. Man snakker lidt mere frit, flirter lidt, møder hinanden i natten. Sange skråles; jokes har godt med kant; praktikanter bortkommer. Intet mærkeligt i det. Det er sådan julefrokoster er, og hvis du ikke holder en klassisk julefrokost, vender du danskheden ryggen. Det er vi alle enige om.

Så hvis nogen skulle træde frem og pege fingre ad nogle uskyldige julefestende, er det så værd at spilde sin dyrebare tid på at lytte på noget så upatriotisk og samfundsnedbrydende? Især i en tid med en voldsom pandemi, hvor vi må stå sammen og vise samfundssind? Ville det ikke være dybt uansvarligt at prøve at distrahere folk fra den pågående sundhedskrise, ved at komme med påstande, der ikke kan bevises, og bevismaterialer, der snildt kan være fabrikerede?

Whistleblowere er helte, og en uundværlig ressource. Men vi ved også godt, at nogle af dem bare er løgnere.

Så hvis der i de kommende dage skulle komme noget frem om hvad der skete under julefrokosten for redaktionen på Magasinet Kunstnerisk, ville det da være helt gak at tro på det. Og samfundsnedbrydende. Og i disse tider må vi stå sammen. For samfundets skyld.


Datasamtykke

Vi ønsker dit samtykke til at indsamle persondata om IP-adresse, ID og din browser til statistik og marketingformål.

Disse oplysninger videregives ikke til tredjeparter, og du kan altid trække dit samtykke tilbage ved hjælp af linket Administrér samtykke i sidefoden. Dine valg anvendes på hele websitet.

Afvis
Accepter