Overvejer abort

Ung høne nervøs for at skulle være mor for første gang

Del denne artikel:

Mathilde ved ikke om hun er klar til at være mor. Foto: Ben Moreland
Mathilde ved ikke om hun er klar til at være mor. Foto: Ben Moreland

Spørgsmålet om reproduktive rettigheder er en varm kartoffel alle steder.

Også på Jes Finnsens bondegård, lidt øst for Juelsminde.

Her møder jeg Mathilde, en ung høne på 23 uger. Det er en pæn efterårsdag med høj sol, og omkring os skræpper andre høns op. Vi deler en bunke tørre gulerodsskræller, mens Mathilde fortæller mig sin historie.

Som så mange andre, der er unge og nysgerrige, gav hun sig til at udforske hvad livet havde at byde på. Det er trods alt det, vi har ungdommen til. Var du og jeg anderledes selv?

Uden at gå for meget i det detaljer, så kom hun dog – som man kaldte det i tidligere tider – “i uføre”. Der var noget i ovnen. En flot hane kiggede sødt på hende, og pludselig skulle lille Mathilde være mor.

Men det ved hun ikke helt om hun er klar til. Man skal dog være rimelig moden og ansvarlig, hvis man skal sætte kyllinger i verden, mener Mathilde. Og er hun der i sit liv? Eller er det mere, der skal udforskes? Grænser, der skal prøves af?

Og derfor overvejer hun abort, også selvom det stadig er meget kontroversielt blandt høns. Hun ved ikke hvad hendes mor vil sige, eller gårdejer Jes Finnsen.

Det er selvfølgelig hendes beslutning. Det siger jeg selvfølgelig også til hende.

Men jeg kan ikke lade være med at tænke i mit stille sind, at hun jo selvfølgelig vil vokse med opgaven, hvis hun får sine kyllinger. Og hun vil aldrig kunne kende glæden ved at være forælder, hvis hun afbryder.

Omvendt har jeg også lidt lyst til røræg, og æggene ligger bare der og venter. Eller et godt spejlæg, sunny side up, med et stykke bacon.

Men omvendt igen, hvis hun får sine børn, vil de inden længe kunne blive til nogle rigtig lækre grillkyllinger, med sprødt skind. Og det er jo også et godt argument mod abort…

Denne artikel er kun tilgængelig for abonnenter.

Køb abonnement

Abonnerer du allerede? Log ind

Datasamtykke

Vi ønsker dit samtykke til at indsamle persondata om IP-adresse, ID og din browser til statistik og marketingformål.

Disse oplysninger videregives ikke til tredjeparter, og du kan altid trække dit samtykke tilbage ved hjælp af linket Administrér samtykke i sidefoden. Dine valg anvendes på hele websitet.

Afvis
Accepter