Shakespeare var en AI

Ny forskning viser at den berømte dramatiker slet ikke fandtes

Del denne artikel:

Et portræt af “William Shakespeare”. Angiveligt.
Et portræt af “William Shakespeare”. Angiveligt.

Den engelske skuespilsforfatter og digter William Shakespeare (1564–1616, angiveligt) er vidt berømt, elsket og anerkendt for sin indflydelse på det engelske sprog. Alle kender til værker som Hamlet, Trold kan tæmmes og Macbeth. I århundreder har manden været anset for et geni uden lige.

I nyere tid har der dog været en tiltagende mistanke om at Shakespeare ikke var én person, men i stedet et pseudonym for en hel gruppe af dramatikere og poeter. Det har man baseret på analyser af skrivestil, og det faktum at manden skulle have været vanvittigt produktiv for at skrive så meget i løbet af så kort et liv.

Men et spritnyt stykke forskning, der snart vil blive underkastet peer review, kaster et helt nyt lys på spørgsmålet. Ifølge en pressemeddelse udsendt fra Avebury University om den forskningsartikel, som er blevet udgivet i den præstigefyldte videnskabelige journal Academic Exchange Quarterly, blev Shakespeares værker hverken skrevet af en enkelt person, eller en gruppe af personer – men blev i stedet maskinelt genereret.

Der er tale om en form for proto-AI, en computerløs algoritme, en kunstig intelligens, der har styret valget af ord. Det er stadig uvist om det har involveret en automaton (en slags primitiv robot. – red.), der har foretaget nedskrivningen. Men forskerne mener med stor sikkerhed at kunne sige at samtlige Shakespeares værker er skrevet ved hjælp af en matematisk formel og en meget stor kugleramme. Det har formentlig også involveret terningekast, for at introducere et element af vilkårlighed – det er sådan, skuespillene har fået den kant af meningsløs lemfældighed, som vi kender og elsker dem for.

Det siges at være det første dokumenterede eksempel på en “bot”, og autogenereret tekst. Det amerikanske præsidentvalg i 2016 kan således sige at være en direkte udløber af Shakespeares virke som forfatter, pointerer forskerne bag undersøgelsen. De afviser ikke at en konsekvens af dette bliver at Donald Trump i eftertiden vil nyde samme anseelse som William Shakespeare, og konkluderer blot at “Further reserarch is needed”.

Vi adspurgt teatre rundt om i Danmark hvad de mener, denne nye udvikling vil betyde for deres fremtidige programlægning, og om de fremover vil undlade at opsætte den nu skandaleombruste Shakespeares skuespil. Ingen har villet udtale sig “on the record”, men flere har udtalt at de finder situtationen dybt foruroligende og i øjeblikket genovervejer deres støtte til den problematiske kunstner. Direktøren for Holbæk Teater udtaler at han længe har mistænkt noget lignende om Henrik Ibsen, men at det kommer som et chok for ham at Shakespeare skulle have været en “robot”.

Magasinet Kunstnerisk følger sagens udvikling.



Datasamtykke

Vi ønsker dit samtykke til at indsamle persondata om IP-adresse, ID og din browser til statistik og marketingformål.

Disse oplysninger videregives ikke til tredjeparter, og du kan altid trække dit samtykke tilbage ved hjælp af linket Administrér samtykke i sidefoden. Dine valg anvendes på hele websitet.

Afvis
Accepter