Julemanden findes – snart

Startup med milliardærinvestor i ryggen vil udstationere en mand på nordgrønland til uddeling af gaver til alle verdens børn

Modelfoto af hvordan den kommende julemand fra Santaful kan komme til at se ud. Foto: Tim Mossholder
Modelfoto af hvordan den kommende julemand fra Santaful kan komme til at se ud. Foto: Tim Mossholder

Det burde ikke komme bag på dig, men julemanden findes ikke. Der er ingen gavmild gammel mand, der hver jul flyver rundt i en kane trukket af rensdyr, og giver gaver til artige børn verden over.

Endnu.

For det har den nye startup-virksomhed Santaful tænkt sig at lave om på. Deres mål er at have en gammel mand permanent udstationeret i det nordlige Grønland, i et specialbygget arktisk habitat. Herfra skal han året rundt monitorere børn fra hele verden, og holde øje med om de opfører sig godt eller dårligt. Ifølge virksomheds pitch-dokument, vil der blive brugt AI-baseret beslutningstagning i de tilfælde med etiske gråzoner.

Der vil desuden sideløbende blive produceret store mængder af plastiklegetøj og -slik i et stort, fuldautomatisk fabriksanlæg i Grønlands vildnis. Én gang om året – den 24. december – er det planen at han skal flyve rundt i et kaneformet jetfly. Teknologien til at blive trukket af rensdyr er endnu ikke tilgængelig, så Santaful erklærer at de til at starte med vil nøjes med at have seks rensdyr hængende under jetflyet, mens det flyver. Der arbejdes stadig på estimater for hvor længe, det vil tage den ansatte at udføre leveringsprojektet, men målet er at strukturere det som et agilt sprint.

Virksomhedens grundlæggere er fra Danmark, USA, Dubai og Tyrkiet, og de har netop fået en kæmpestor kapitalindsprøjtning fra en hemmelighedsfuld milliardær. Spekulationerne går på om det er Elon Musk, Jeff Bezos, eller selveste Putin, men intet er officielt bekræftet endnu. Midlerne skulle dog efter sigende være nok til at sikre at det bliver jul frem til 2026.

Der er indgået en stor aftale med den kinesiske tech-gigant Alibaba, der bl.a. står bag webshoppen Aliexpress, om at aflaste den anseelige produktions- og distributionsbyrde, indtil Santaful har fået etableret et tilstrækkeligt produktionsapparat i den grønlandske ørken af is. Santaful forventer at have en topmoderne, robotstyret fabrik færdigbygget i løbet af 2023, hvorefter de vil kunne generere op til 2,5 tons miljøskadeligt plastikskrammel om dagen.

Santaful har i disse dage jobopslag ude over hele Europa og Nordamerika, i jagten på en egnet julemand. Selvom opslaget opfordrer til at alle ansøger, uanset race, køn og alder, læses det tydeligt mellem linjerne at de håber på en gammel, hvid mand. Det er typisk at denne demografi har et forspring i erhvervslivet, og det er ærlig talt skuffende at se privilegierne føre an igen her.

Jobopslaget beskriver arbejdstiden som “170+ timer om ugen”, og lønnen som “eksisterende”. Der fremhæves desuden frynsegoder, som ubegrænset adgang til sukkerstokke med pebermyntesmag, ekstra stærk gløgg, rød-hvidt arbejdstøj og gratis indkvartering i en iglo på den arktiske is. Såfremt den valgte kandidat ikke selv kan gro et stort, hvidt skæg, vil der blive foretaget en hårtransplantation.

Julemandsprojektet fra Santaful er blevet forsinket af coronakrisen, og vil derfor kun køre på pilotbasis i julen 2021. Men virksomheden forventer fuld drift til julen 2022. Her på redaktionen på Magasinet Kunstnerisk glæder vi os til at se om vi har været uartige (mon ikke, vi har det).


Datasamtykke

Vi ønsker dit samtykke til at indsamle persondata om IP-adresse, ID og din browser til statistik og marketingformål.

Disse oplysninger videregives ikke til tredjeparter, og du kan altid trække dit samtykke tilbage ved hjælp af linket Administrér samtykke i sidefoden. Dine valg anvendes på hele websitet.

Afvis
Accepter