Asger har valgt et liv som helgen

En alternativ livsstil med stigende popularitet

Asger Willumsen, helgen. Foto: Matthias Oberholzer
Asger Willumsen, helgen. Foto: Matthias Oberholzer

Jeg møder Asger Willumsen i Kongens Have i København en regnfuld eftermiddag i august. Efter at have ventet et kvarters tid og spejdet efter ham, ser jeg ham endelig. Jeg genkender ham straks på én ting – glorien. Asger er nemlig en af det stigende antal danskere, der har kastet sin tidligere livsstil bort, og er blevet en helgen.

Det har hidtil været for de få, det med at blive en helgen. Men der har været en markant vækst i de seneste år, og nu kan man godt kalde det for en bevægelse. Og i Danmark er Asger Willumsen en bannerfører for livsstilsvalget.

Han er 21, og studerede tidligere biokemi på Københavns Universitet. Nu er han dog droppet ud; uddannelsen var ikke forenelig med hans nye måde at leve på. Jeg spørger ham, hvordan dagligdagen som helgen i dagens Danmark er.

“Det kan godt være hårdt nogle gange, når jeg er i byen, og en eller anden båtnakke bare trænger til at få én på kassen. Så skal jeg lige holde igen med at lammetæve ham. Og man skal også lige vænne sig til at pudse glorien. Der er faktisk mere teknik i det, end man lige skulle tro.”

Tror du på Gud?

“Det ved jeg ikke, det kommer an på hvad du mener med ‘Gud’. Altså, jeg er rimelig spirituel og læser altid mit horoskop. Og jeg kan godt lide rødvin og tørre kiks. Men jeg er ikke sådan religiøs ekstremist, hvis det er det, du mener. Jeg er overvejende positivt stemt overfor Gud.”

Han pulser på en smøg, og tager små mundfulde af sin Starbucks. For kun få år siden var han noget nær den eneste helgen i landet. Nu er der mere end tusind. Bevægelsen har for alvor fået vind i sejlene herhjemme, og er også nået frem til provinsen. Især har Skt. Vicky af Esbjerg gjort sig bemærket på YouTube. Inden længe, kan man forestille sig, vil dét, at være en helgen, være helt og aldeles mainstream.

Hvordan har du det med, at flere og flere vælger livet som helgen?

“Tja, det ved jeg ikke. Det er vel okay, men jeg er ikke sådan super vild med det. Nogle af mine venner er også begyndt at være helgene nu. Og det er egentlig ikke så fedt. Det var lidt min ting, men nu synes jeg snart alle og enhver er hellige. Det udvander lidt begrebet, synes jeg.”

Før vi skilles, velsigner den hellige Asger Willumsen mig med lidt vand fra en plastikflaske, han har i baglommen. Jeg skal videre og snakke med en forsker fra RUC, der mener at helgendyrkelsen i det moderne Danmark er en farlig udvikling…

Denne artikel er kun tilgængelig for abonnenter.

Køb abonnement

Abonnerer du allerede? Log ind

Datasamtykke

Vi ønsker dit samtykke til at indsamle persondata om IP-adresse, ID og din browser til statistik og marketingformål.

Disse oplysninger videregives ikke til tredjeparter, og du kan altid trække dit samtykke tilbage ved hjælp af linket Administrér samtykke i sidefoden. Dine valg anvendes på hele websitet.

Afvis
Accepter