Mikroplast er den smarte nye køderstatning
Ved at tilsætte plastik kan du give aftensmaden fylde, og samtidig redde verdenshavene

Der er mange måder at være en klimahelt på. Du kan indsamle affald i skovene, du kan købe genbrugstøj, og du kan købe en Elon-vogn (og støtte beskæftigelsen af congolesiske børn).
Men et punkt, der virkelig batter noget, er den mad, du spiser.
Vi er nødt til at spise mindre kød. Sådan er det bare. Ovre er de dage, hvor vi med god samvittighed kunne få både en rød bøf og en helstegt pattegris til aftensmad på en onsdag. Ovre er de dage, hvor bacon var socialt acceptabelt. Det er en ny tid, og vi må vænne os til det.
Der er mange måder at gøre sin kost mere klimavenlig på. Sojamælk, plantekød, anoreksi og broccoli. Det er med at vælge det, der fungerer for dig. Du behøver ikke at blive veganer – så længe, du tænker over hvad det, du spiser, gør ved vores allesammens klima.
I den seneste tid er der en ny ingrediens, der er blevet et hit i køkkenet, både som erstatning for kød, og som et supplement, der kan strække hakkekødet lidt længere.
Mikroplast.
Det kan både bruges for sig selv, som i Brødrene Flices lækre planteplastikdeller. Eller det kan tilsættes i den forlorne hare, så den også rækker til dagen efter. Mikroplast er så godt som smagsneutralt, så du kan tilsætte de krydderier og smagsforstærkere, du har lyst til, og få det lige som du vil have det. Eller du kan stege en skive plastik i lidt olie, og krydre det med salt og peber, for en mild og delikat smagsoplevelse.
Det er en smart og bæredygtig måde at producere mad, med og uden kød. Plastik er der masser af, og det kommer alligevel ud i grundvandet. Så det er en gratis råvare, klimamæssigt. Det er ren upcycling – genbrug på højt plan!
Og ved at der skal bruges mindre kød, mejeriprodukter og grøntsager, er der en benhård miljøgevinst i at vi kan nøjes med mindre landbrug. Dermed kan vi anlægge flere nationalparker, hvor vilde dyr selv kan fouragere efter plastik i naturen.
Og det er ikke bare klimatosserne i det indre København, der er med på plastikvognen. Industrien bakker også op om den nye trend.
Danish Crown har netop lanceret en leverpostej med genanvendt plastik fra gammelt engangsbestik. Og Coop anbefaler at man genbruger emballagen fra deres økologiske Änglamark-produkter som en del af madlavningen. Selv Lego har meldt ud at de arbejder på en “klodset” kogebog.
Måske frygter du at en plastikificeringen af vores kost vil gå ud over smagsoplevelsen. Men frygt ej!
“Man kan tilsætte op til 10% mikroplast i kødprodukter, uden det påvirker smag, konsistens eller udseende,” siger Irene Faxe-Ringholz, bæredygtighedskonsulent ved Landbrug og Flødevarers afdeling for alternative afgrøder. “Ved pølser er det helt op til 61%. Og ifølge vores undersøgelser, er der faktisk ingen øvre grænse for hvor stor en procentdel af maden, der kan være plastik ved fodboldkampe og efter kl. 23 i indre by.”
Det er på alle måder gode nyheder. Vi har på globalt plan millioner af tons udsmidt plastik, som det har vist sig svært og dyrt at genbruge på traditionel vis. Og nu kan vi bruge det til noget fornuftigt, i stedet for bare at efterlade det på en afrikansk strand.
Næringsværdien vurderes at være nogenlunde den samme som et måltid fra McDonalds, så for visse dele af befolkningen vil det ingen forskel gøre, at emballagen fremadrettet vil være en del af aftensmåltidet.
Det er en hel ny verden af kulinariske eksperimenter, som allerede har ført til en perlerække af prisbelønnede kogebøger med lækre opskrifter til bl.a. grill, airfryer, mikroovn og bål. En helt særlig delikatesse er den kulørte plastikfondue, der er et stort hit på TikTok.
Giv klimaet en håndsrækning og giv dine smagsløg en helt ny sanseoplevelse, og vælg plastik næste gang, du er sulten for sjov eller alvor.
Kantinen hos Magasinet Kunstnerisk er allerede gået over til en menu bestående udelukkende af skruelågsuppe og stegt take-away-emballage. Og redaktionen har aldrig været ved bedre helbred.