Toretto-Banden er tilbage for fuld musik

Der er stadig sjov og ballade i den amerikanske serie af film baseret på Olsen-Banden

Del denne artikel:

KKKKK
Fast X – “De Hurtige 10”
2023 · Universal Pictures
Folkekomedie
  • Instruktør: Louis Leterrier
  • Medvirkende: Vin Diesel, Helen Mirren, Charlize Theron, Rita Moreno, Ludacris, M.fl.
Fast X – “De Hurtige 10”

Der er en ny film i serien “The Fast and the Furious”, på dansk kendt som “De hurtige og de rasende”.

Selvfølgelig er der det, kan man sige.

De udkommer jo regulært og forudsigeligt – lige så sikkert som det er, at solen går ned og Xi Jinping får sin kontrakt fornyet, lige så sikkert er det at vi alle finder os selv i biografens mørke endnu engang, klar til at opleve Vinnie Diesel og vennernes seneste eventyr.

Og det går stærkt. Over stok og sten, det går, i den ene biljagt efter den anden.

Filmserien blev jo, som bekendt oprindeligt lanceret som et amerikansk remake af den danske filmserie Olsen-Banden. I mellemtiden har filmene fået deres eget liv, og afviger nu ganske meget fra oplægget. Ånden er dog stadig den samme, og alle vil kunne genkende den folkekære danske bandekriminalitet.

Kald dem “De hurtige og de rasende” – i hjertet er de stadig Egon, Benny og Kjeld. Også i denne nye film #10, der netop har ramt biografer verden over.

Den første film i serien leverede helt tilbage i 2001 en smukt amerikaniseret udgave af de danske film, med alt hvad vi kender og elsker fra Olsen-Banden. Labre babes (Hej, Yvonne!), hårdt pumpede muskelbundter (Hej, Kjeld!), eksplosioner, biljagter, forbrydelser og gode vibes.

Filmen var ellers lige ved at knække da skuespilleren bag den amerikanske parallel til Olsen-Bandens Kjeld Jensen, Paul Walker, døde i en tragisk ulykke i 2013. Vinnie Diesel’s Egon Toretto fører dog stadig an med et kækt glimt i øjet og de listige planer. Og i mellemtiden har den amerikanske Dynamit-Harry, spillet af crooneren Ludacris, fået en mere saftig rolle at spille i handlingen.

Den tiende film i serien er helt på linje med de ni, der kom før. Ligesom Beethovens tiende symfoni, er stilen ensartet og kvaliteten stabilt underholdende nok til at at hele serien føles som et sammenhængende hele. Man kan gå fra den første til den tiende uden at opleve nogen slinger i valsen. Det er bare, som det skal være. Rene linjer, selvsikkerhed og lækkert hår.

Jovist – biljagterne er ikke hvad de har været. Det er gået tilbage for stunts siden de glade 70’ere, og det hele er lidt mere tamt nu. Men det er stadig sjovt at se motortosserne give den gas.

I det seneste skud på stammen, De Hurtige 10 (med den oprindelige titel Fast X), skal Egon Toretto lære at acceptere, at alderen begynder at trykke. Der er friske unge kræfter – i form af computergeniet Cipher (Charlize Theron) – der er rykket ind og prøver at tage pladsen som den snedigste indbrudstyv i byen. Til sidst ender det hele dog godt (spoiler!), da Kriminalkommisær Hobbs (Dwayne “Rocky” Johnson) sætter Cipher i fængsel for det kup, som Toretto-Banden gennemførte, og Egon undgår på et hængende hår fængsel igen – præcis, som vi kender karakteren fra de klassiske danske film.

Denne gang er instruktøren ikke Justin Lin, men den franske arthouse-auteur Louis Leterrier, kendt fra kunstfilm som Now You See Me, Transporter 2 og The Messenger: The Story of Joan of Arc (hvor han var produktionsassistent og glædesdreng). Louis gør det godt, men han bliver aldrig Justin. Hverken Lin eller Bieber.

Ifølge rygterne vil den næste film i rækken være baseret på klassikeren Olsen-Banden på sporet. Her på redaktionen glæder vi os til at se Vinnie D og gutterne tackle toget som transportmiddel og endelige tage kampen op med den største skurk af dem alle, DSB.


Datasamtykke

Vi ønsker dit samtykke til at indsamle persondata om IP-adresse, ID og din browser til statistik og marketingformål.

Disse oplysninger videregives ikke til tredjeparter, og du kan altid trække dit samtykke tilbage ved hjælp af linket Administrér samtykke i sidefoden. Dine valg anvendes på hele websitet.

Afvis
Accepter