Mød den danske Wagner-gruppe

Esbjergs klub for fans af opera er i modvind efter at have rekrutteret 23.000 soldater

Del denne artikel:

Tre medlemmer af Esbjergs helt egen Wagner-gruppe. Foto: Carl Nenzen Loven
Tre medlemmer af Esbjergs helt egen Wagner-gruppe. Foto: Carl Nenzen Loven

Der er ikke noget som en god operettekrig. Det er dog ikke det, Esbjergs førende klub for operafans har gang i.

Klubben blev stiftet i 1998 blandt byens kulturelle elite, som et mødested for fans af den tyske komponist Richard Wagner. Målet var at hylde manden bag store operaer, som Nibelungens Ring-trilogien, Tristan og Isolde, Lohengrin og John Wick (senere filmatiseret med Keanu Reeves i hovedrollen). Medlemmer mødtes til lytteaftener, osteborde med lunken hvidvin, bungabunga-fester og ideologiske temadage.

Wagner-gruppen var i mange år velansete og populære i Esbjerg, der var stolt over at have så fornemt et kulturelt parnas, i en ellers så åndsforladt by. Medlemmer modtog rygklap, klapsalver og pengegaver, når folk så deres rygmærker på gaden.

Men i de seneste år, er gruppen blevet mere kontroversiel. Efter de er gået over til en mere aktivistisk politik i deres kamp for at udbrede kendskabet til Richard Wagners musik, er folkestemningen vendt.

Senest er de kommet i modvind for at have rekrutteret 23.000 soldater i deres private hær.

“Jeg er simpelthen bare ikke sikker på at byen kan bære det,” tilstår Konrad Müller-Chen, en almindelig mand, vi møder på gaden i Byernes By, Esbjerg. “Det er sådan set meget fint med opera og alt det der, men 23.000 bevæbnede krigere lyder alligevel som lidt i overkanten. Måske er jeg bare gammeldags. Jeg blev også vaccineret mod Corona, selvom alle sagde, det var en dårlig idé.”

Andre på gaden er mere venligt stemte over for hæren, der bevæger sig gennem bybilledet med skarpladte våben.

Ludmilla Svendsen, filosofistuderende og bowling-entusiast, udtaler: “Jeg synes, det er en rigtig god idé, og jeg kunne aldrig finde på at kritisere hverken den hæderkronede klub for gentlemen, eller den store komponist. Jeg accepterer og velkommer fuldt ud deres tilstedeværelse.”

Wagner-gruppen har i de seneste måneder fået en del negativ dækning i de internationale medier, efter det er kommet frem at de er blevet sat i forbindelse med krigsforbrydelser. Hermed menes, at de har blasted gamle indspilninger af operaen Tannhäuser ud over den vestjyske hede, med en lydstyrke, der påviseligt har udryddet større fugleflokke og lagt mindst én by i grus.

Den hemmelighedsfulde organisation nægter dog at kendes ved deres deltagelse i denne specielle musikalske operation. De vil heller ikke bekræfte deres relation til Vladimir Putin, Ruslands største operafan og -komponist.

Der er i det hele taget meget, vi ikke ved om Wagner-gruppen. Vi ved ikke hvor, de har rekrutteret deres hær fra, hvem der finansierer deres operationer, og om de kun hører Wagner, eller også dyrker lidt Richard Strauss til tider.

Interviews til denne artikel blev foretaget af vores udsendte reporter, Malene Krimer, der desværre omkom i et luftangreb på Strandby Kirkevej i det indre Esbjerg. Hun kendte risikoen, da hun tog til fronten, og hendes familie vil derfor ikke modtage nogen ekstraordinær godtgørelse. Hun gav sit liv til en god sag.

Tiden vil vise, om det lykkes Wagner-gruppen at stable en operafestival på benene i Vestjyllands Paris, som de har sat som et af deres erklærede mål.

Hvis det lykkes dem, vil Magasinet Kunstnerisk selvfølgelig sende vores næste opera- og musical-anmelder til fronten.


Datasamtykke

Vi ønsker dit samtykke til at indsamle persondata om IP-adresse, ID og din browser til statistik og marketingformål.

Disse oplysninger videregives ikke til tredjeparter, og du kan altid trække dit samtykke tilbage ved hjælp af linket Administrér samtykke i sidefoden. Dine valg anvendes på hele websitet.

Afvis
Accepter