Før var den en julemand. Nu er der to

Startup-virksomheden Santaful er ikke længere de eneste, der har en vaskeægte julemand

Del denne artikel:

Stol på denne mand. Fortæl ham dine hemmeligheder. Foto: May Gauthier
Stol på denne mand. Fortæl ham dine hemmeligheder. Foto: May Gauthier

Det er jul, det er cool, det er nu vi spiser fugl, tilegner os sul, gør sneen gul, sender engle i skjul, og alt det der. Julen er en kendt størrelse efterhånden. Vi behøver ikke gå ned i de dybere definitioner og den underlæggende eksistensberettigelse. Det er noget, vi åbenbart skal gøre hvert år, så derfor gør vi det. Der er ikke nogen, der får noget ud af det, men sådan er det nogle gange bare.

Børn verden rundt går i disse dage og glæder sig til at få besøg af en tyk, gammel mand, der lugter af kanel og rom, som ikke er deres fraskilte onkel Aksel. Ham tolerer vi bare. Men det vi glæder os til, er at julemanden kommer med sin bugnende gavesæk og donerer artikler, substanser, elementer og fænomener til os.

Indtil for bare få år siden, var julemanden en fed løgn, som forældre fortalte deres børn, for at kunne fralægge sig ansvaret, når gaverne var meget mindre end lovet.

Men det ændrede sig altsammen i 2021, da startup-virksomheden Santaful lancerede en ægte julemand. De udstationerede den nu 80-årige fyr Børge Toft i et specielt habitat på den arktiske is, og satte ham til at levere gaver til de få artige børn, der stadig kan findes på denne synkende klode.

De sidste to år har jeg ved juletid dækket hvordan det går med Santafuls projekt, og selvfølgelig skal jeg også følge op det det i år.

Læs også: Julemanden findes – snart og Julemanden har nu fandtes i et år

Siden sidst er der sket mange dramatiske forandringer for Santaful. Ikke mindst at de har fået en konkurrent på markedet. De er nemlig ikke længere den eneste virksomhed, der har sat en julemand i verden.

Det nye startup XmasX har nemlig løftet sløret for deres helt egen julemand, som de har placeret i det nordlige Alaska (i nærheden af Sarah Palins hus). Virksomheden er grundlagt af den elskelige filantrop Elon Musk, der også besidder 9 ud af 10 lederstillinger i virksomheden.

Det kom bag på alle, da nyheden blev delt. Så sent som sidste år investerede selvsamme Musk i Santaful, og det tydede på at han havde til hensigt at hjælpe dem med at opnå deres mål om at vækste mest muligt, uden at skænke morgendagen en tanke.

Men samarbejdet kunne tydeligvis ikke fungere. Og nu har verden så to julemænd.

Muskomaten har udtalt i en pressemeddelse på sit sociale medie Ħ (tidligere kendt som Twitter og X), at hans virksomhed netop har lanceret verdens første autentiske julemand, og at det hele var hans idé. Han fortæller desuden at han vil bruge sit netværk af Starlink-rumskrotsatellitter til at overvåge verdens børn, for at sikre sig at de opfører sig artigt. Det vil desuden give ham en chance for at få overblik over alle sine egne børn, hvilket han glæder sig til.

For at fejre lanceringen af sin julemand, har han lovet at alle børn i år vil modtage et gavekort på en Cybertruck og et Neuralink-implantat. Dette vil på sigt kunne bruges til at placere børn i en permanent artighedstilstand, baseret på Elons standarder, hvilket vil være en god ting for menneskeheden (kilder mangler — red.).

Men denne nye konkurrence fra XmasX, har Santaful derfor haft mere end nok at se til det seneste år, for at holde fast i deres position som verdens førende julemandsudbyder.

For at høre hvordan de har håndteret det forgangne års mange udfordringer, har jeg taget rejsen hele vejen til det mørke og kolde nord, til Santafuls hovedkvarter i Aalborg City.

Aalborg, et vintervidunderland. Foto: Roberto Nickson
Aalborg, et vintervidunderland. Foto: Roberto Nickson

Jeg har besøgt virksomheden før, så jeg kender allerede adressen. Men da jeg ankommer, ligner stedet ikke sig selv.

Jan Ilya Eskildsen-Wong, Santafuls administrerende direktør og vækstkonsulent, møder mig i døren og inviterer mig med op. Hvor der sidste år var et mylder af mennesker, computere og energidrikdåser, ser jeg nu alle vegne gamle møbler, flyttekasser og motionscykler. Jeg har mit første spørgsmål til interviewet.

Hvad foregår her? Er I ved at flytte lokaler eller sådan noget?

“Hvis bare vi kunne, ville det være superfedt. Vi underskrev en ret bindende 20 års kontrakt, da vi lejede bygningen, som vi ikke lige har kunnet finde en lovlig vej ud af. Siden sidste år har vi omprioriteret visse kapitalstrømme og gentænkt vores visioner for vores human-resource-flow. Vi har måttet strømline lidt. For eksempel har vi nedlagt 22.000 stillinger. Men det sker jo i alle virksomheder. Bare se hvor mange mennesker, Disney og Meta har annulleret. Der er vi faktisk i den lavere ende, og det er vi ret stolte af. Det er en del af vores bæredygtighedsvision.”

Undskyld, har I fyret 22.000 mennesker? Hvor mange ansatte har I tilbage nu så?

“9, rundt regnet. Det inkluderer ikke selve julemanden, Børge. Han har ikke en kontrakt, men er mere en gig worker, der er tilknyttet virksomheden på en time-for-time-basis. Det er mere agilt for alle involveret, og han kan godt lide friheden i at kunne planlægge sit eget arbejdsliv. Han er meget lykkelig, ham Børge. Heldig fyr.”

Okay. Og hvorfor er der så mange sofaer her?

“Vi har indgået en kontrakt med Boxit om at de kan kyle folks ragelse herhen. Folk har virkelig mange ting nu til dags. Det er et virkelig stort problem. Så der er vi glade for at kunne hjælpe lidt til med at tackle tidens store problemer.”

Hvordan går det så med julemanden? Er han ved at være klar til dele gaver ud til de artige børn?

“Ja, Børge glæder sig helt vildt. Han er simpelthen så fuld af livsglæde. De seneste måneder har vi ikke haft ret god forbindelse til ham, deroppe i nordgrønland, fordi internetkablet er knækket næsten helt over. Men hver gang, vi får lidt forbindelse derop, synger og jubler han af ren fryd. Det er så dejligt at høre. Børge holder os virkelig kørende, det gør han.”

Har I kunnet skaffe gaver nok? Der er så mange, der har vanskeligheder med forsyningskæder og den slags i disse tider.

“Du synes ikke at du har lidt en nej-hat på? Det altså temmelig fantastisk her. Vi er stadig verdens førende julemand, og undskyld mig, men den eneste genuine. Alle andre forsøg på at lave en julemand er ren piratkopi. Desværre kan vi ikke sagsøge eventuelle andre julemandsleverandører, fordi vores kampagne for at tage patent på konceptet om en julemand blev afvist. Coca-Cola opfandt ham åbenbart. Men de har heller ikke legalt ejerskab, viste det sig, så det var heldigt for os. Og vi har skam masser af gaver at give til børnene. De fleste af dem får godt nok nogle let brugte NFT’er, som vi købte alt for mange ind af dengang dét var en ting. Men jeg er sikker på at de små bliver kisteglade for en abe, der keder sig.”

Det vil de sikkert værdsætte højt. Hvad venter der så i Santafuls fremtid det kommende år? I virker ærlig talt lidt nedslåede i år, men hvis jeg kender jer ret, har I store planer på tegnebrættet.

“Det kan du bide i din mors numse på vi har. Det bliver gigantisk i 2024 – vi er allerede ved at planlægge julen. Det bliver et sandt væksteventyr. Vi har altid været meget langt fremme i skoene, teknologisk set. Vi brugte AI før det var cool, helt tilbage i 2021. Trailblazers, det er os. Og vi har selvfølgelig planer om at gå all-in på AI, som en del af vores klimastrategi 40/40, hvor vi genopretter 40% af verdens tabte ressourcer, for under 40 kroner om dagen. Vi er så grønne, at vi endda har skiftet farven på vores logo på alle vores engangskrus. Og det er en af de ting, vi skal bruge AI til. Vi skal generere gaver, der signalerer budskaber, der får børnene til at gentænke deres strategi om at ødelægge planeten så meget som muligt, og i stedet for at satse på at være lidt klima-friendly i stedet. Det er børnene, der er fremtiden, så det er dybest set deres ansvar at stoppe med at ødelægge jorden. Og der kan vi give dem et venligt lille skub, takket være vores mofo AI-modeller, der kværner døgnet rundt. Og det er faktisk endnu et sted, hvor vi er super zero-waste og climate first. Vi har nemlig udlejet plads i vores serverrum til en virksomhed, der producerer lufttørret skinke. Varmen derinde er helt perfekt. Som en bonus dufter vores it-udstyr herre namnam.”

Efter at have fået en rundtvisning i server- og skinkerummet, vender jeg hjemad igen.

Jeg kan ikke lade være med at have en følelse af at det stolte startup Santaful er en lille smule ramt af panik. Stemningen var noget mere dæmpet end sidst, jeg var der.

Men godt at høre at julemanden stadig giver livstegn fra sig. Så skal det nok blive jul over hele verden alligevel.

Og i det mindste har vi en backup-julemand nu.

Jeg følger selvfølgelig op på julemændenes beskaffenhed til næste år.

Glædelig jul! Foto: Andrew Te.
Glædelig jul! Foto: Andrew Te.

Datasamtykke

Vi ønsker dit samtykke til at indsamle persondata om IP-adresse, ID og din browser til statistik og marketingformål.

Disse oplysninger videregives ikke til tredjeparter, og du kan altid trække dit samtykke tilbage ved hjælp af linket Administrér samtykke i sidefoden. Dine valg anvendes på hele websitet.

Afvis
Accepter