Restaurant Hovsa byder på spændende og innovative smagsoplevelser

På det trendy spisehus kaster tilfældige mennesker i køkkenet med bind for øjnene tilfældige ting i gryder

Del denne artikel:

Et udpluk af ingredienser, som ingen med sikkerhed ved om er i dit måltid. Foto: Jonathan Borba
Et udpluk af ingredienser, som ingen med sikkerhed ved om er i dit måltid. Foto: Jonathan Borba

Det er blevet kaldt innovation, sanseberigende og avant garde. Det er også blevet kaldt jævnt fælt.

Restaurant Hovsa i det indre København har siden sin åbning i januar skabt en del debat og delt vandene. Alle er enige om at man bliver mødt med helt nye smagsindtryk og aldrig før sete kombinationer af råvarer, og alle gæster får deres fordomme om hvad et måltid kan være udfordret. Men om det er en god ting, er der langt mindre enighed om.

En stor del af konceptet er det uforudsigelige, det uventede og det udforskende. Derfor har restauranten ikke en eneste kok ansat. I stedet er køkkenet bemandet og bekvindet af tilfældige personer, der i løbet af dagen udvælges via lodtrækning, og som med bind for øjnene koger, hakker, griller, blender, flamberer og på anden vis bearbejder diverse fødevaresubstanser. Hvert tredje minut roterer dagens køkkenpersonale mellem retterne, så de aldrig bliver alt for bekendte med hvad en given gryde indeholder – det ville jo kunne føre til snyd og kedelige klichéer.

Og det har selvsagt ført til nogle ganske uforglemmelige kulinariske momenter for de spisende gæster. Mange er blevet rørt til tårer over de karakteristiske og udefinerlige smage og konsistenser, de har oplevet i spisehusets stilede lokaler. Minder for livet er garanteret.

Især for de heldige, der efterfølgende bliver indlagt med madforgiftning eller en ridset mavesæk. De får en fremragende historie at fortælle til deres afkom en dag.

Spis det uforklarlige i næsten hyggelige omgivelser.. Foto: Geraldine Lewa.
Spis det uforklarlige i næsten hyggelige omgivelser.. Foto: Geraldine Lewa.

Madanmeldere har givet restauranten alt mellem 9 og 52 stjerner, i de tilfælde hvor anmelderen ikke er nået at gå på pension inden de kunne få skrevet deres artikel.

I anmeldelserne kan vi få et smugkig ind i nogle af de retter, man kan risikere at få serveret på Hovsa. Én fik ananasskræller med koriander og tyggegummi, serveret med råsyltede ris. En anden fik flamberet yoghurt med ferske bacontern og brunlig sovs. Politikens anmelder fik serveret råkost bestående af en hel kylling, en hel flæskesteg og friske kanelstænger – et måltid, der selvfølgelig blev belønnet med fem hjerter. Andre har simpelthen fået en sæk ukogte kartofler, eller en grillet tommelfinger.

Ifølge Fødevarestyrelsen tæller det, der serveres, ikke teknisk set som mad, og de har derfor ikke besøgt køkkenet eller lavet kontrolinspektioner. Vi kan derfor kun gisne om hvordan det går for sig ved gryderne. Alle, der har arbejdet i køkkenet, har underskrevet en skrap non-disclosure agreement, og må ikke sige noget. Og selv hvis de måtte, har de alligevel ikke set noget. Det er derfor lidt af et mysterium, hvordan magien opstår.


Restaurantens ejere er også meget sparsomme med, hvad de vil røbe. Hovsa blev grundlagt af iværksætterduoen Timmy McCarthy og Suleima Sørensen, der også driver restauranten til daglig, sammen med Nets og en unavngiven russisk kapitalfond. Som noget helt særligt, har jeg fået et eksklusivt interview med de to grundlæggere og idepåhittere.

På en gudsforladt torsdag formiddag møder jeg dem i gyden bag Hovsa, hvor de giver mig et fast håndtryk og tilbyder mig et fiskeskelet at sutte på mens vi snakker.

“Det er jo indbegrebet af gourmet, det vi har gang i på Hovsa,” fortæller en synligt berørt Timmy McCarthy. “Der er noget ægte scandi-living og neo-noir over den form for sjælekval, som et godt måltid vækker i de sagesløse ofre, der er taget ud at spise for at fejre en fødselsdag, en eksamen eller eksistensen af skovsnegle. Det er en oplevelse for livet at leve. Det har jeg nu altid sagt.”

Før jeg kan stille flere spørgsmål, begynder Suleima Sørensen at fortælle om sin opvækst i Hobro, og hvordan hungersnøden har påvirket hendes nu totalt ikke-eksisterende spisevaner…

Denne artikel er kun tilgængelig for abonnenter.

Køb abonnement

Abonnerer du allerede? Log ind

Datasamtykke

Vi ønsker dit samtykke til at indsamle persondata om IP-adresse, ID og din browser til statistik og marketingformål.

Disse oplysninger videregives ikke til tredjeparter, og du kan altid trække dit samtykke tilbage ved hjælp af linket Administrér samtykke i sidefoden. Dine valg anvendes på hele websitet.

Afvis
Accepter