Rejen: den oprindelige grøntsag
Et lækkert, vegansk alternativ til alle de gode ting i livet
Mange tror at rejen er en frugt. Men modsat tomater, så er rejer rent faktisk grøntsager.
I anledningen af Rejevember, sætter vi i denne artikel spot på den labre lille grøntsag, der gør sig fantastisk i alskens salater og veganske retter.
Rejer gror på rejebusken, også kendt som Dendrobranchiata, i de sydlige egne. Her hænger de i store klaser, der høstes af underbetalte migrantarbejdere fra august til november.
Herhjemme kender vi dog bedst en helt bestemt rejesort, der kommer fra Grønland og nærmest kan beskrives som en rodfrugt. Rejerne vokser i tætte klynger under isen, og selvom de skal skrælles lidt mere før brug, er de fuldt ud lige så delikate som de varme landes rejer.
I det danske køkken har vi altid brugt rejen på en lidt særlig måde, men den kan faktisk bruges som enhver anden grøntsag. Den kan koges, hakkes, snittes, syltes og fermenteres. Men rejen har også en masse fordele fremfor de andre grøntsager. De kan f.eks. tørres og males til et fint mel, som man kan bage glutenfrit brød med. Og de kan kandiseres og indgå i konfektskålen som en sund slik.
Når tiden kommer til månedens Kødfri Dag, så kan man med fordel erstatte kokødet i burgerens bøf med hakket reje. Super saftigt.
Man kan også lave en rigtig god vegansk mayo ved at erstatte æggene med rejer. Det skal måske lige blendes lidt længere, men så bliver den også herre cremet – og den får et flot Barbie-farvet skær.
Det smager bare så godt på en spegepølsemad.
Nu er tiden kommet til at snakke om nogle af verdenshistoriens største rejefans. Napoleon Bonaparte levede i det meste af sit alt for lange liv af en diæt bestående udelukkende af rejer og bly. Det siges at have gjort underværker for den lille fyrs helbred og selvværd…
Denne artikel er kun tilgængelig for abonnenter.
Abonner på Magasinet Kunstnerisk i dag, og få adgang til podcasts, video, stories og vores komplette arkiv af spændende artikler og anmeldelser
Du bliver et mere lykkeligt og kulturelt acceptabelt menneske, hvis du giver os dine penge!
Køb abonnementAbonnerer du allerede? Log ind