Metal Machine Music er et poppet, overfladisk og plat album

Lou Reeds klassiske album er catchy, men mangler substans, mener vores anmelder

Metal Machine Music af Lou Reed. Copyright: RCA
Metal Machine Music af Lou Reed. Copyright: RCA
I artikelserien “Genbesøgte Klassikere” underkaster vores anmelder Karsten Agger Jakobsen nogle af de største kunstnere og kunstværker for et nyt, kritisk blik, og fælder en endelig dom over dem. Fortjener de stadig deres status som klassikere, eller hører de til i historiens glemmebog?

Der er ikke noget som en god ørehænger. En popbasker, der gnaver sig ind i hjernen, og giver genlyd indtil den er dagens, ugens, årets soundtrack. Nogle sange er bare helt rigtigt drejet til at blive et megahit.

Og nogle gange kommer der et album, der næsten udelukkende består af den slags sange. “Thriller” af Michael Jackson. “Teenage Dream” af Katy Perry. “Pet Sounds” af The Beach Boys. Og så selvfølgelig “Metal Machine Music” af Lou Reed.

Men det er én ting at skrive et nummer, der swinger – en banger, som de unge siger. Noget andet er at skrive musik med substans, dybere mening – noget på hjerte.

Jeg har taget en frisk lytter på Lou Reeds klassiske popalbum. Det opfylder på smukkeste vis det første kriterie, nemlig at være en fest af gode omkvæd og catchy hooks. Men når man kradser i den glittede overflade, er der så rent faktisk noget dybere at finde her?

Svaret er ja. Reed har noget at sige. Men jeg er ikke sikker på jeg kan lide det. Hvis vi nu prøver at gå sang for sang gennem albummet, så vil jeg forklare hvad jeg mener. Men advarsel – du kommer måske ikke til at nynne med og stampe i takt på samme måde…

Denne artikel er kun tilgængelig for abonnenter.

Køb abonnement

Abonnerer du allerede? Log ind

Datasamtykke

Vi ønsker dit samtykke til at indsamle persondata om IP-adresse, ID og din browser til statistik og marketingformål.

Disse oplysninger videregives ikke til tredjeparter, og du kan altid trække dit samtykke tilbage ved hjælp af linket Administrér samtykke i sidefoden. Dine valg anvendes på hele websitet.

Afvis
Accepter